SLOVAR SOPOMENK SODOBNE SLOVENŠČINE

OPIS PROJEKTA

Marca 2018 so na Centru za jezikovne vire in tehnologije objavili Slovar sopomenk sodobne slovenščine, najobsežnejšo odprto dostopno spletno zbirko sopomenk za slovenščino. Gre za prvi primer odzivnega slovarja – nove vrste jezikovnega vira, ki je sprva zgrajen povsem avtomatsko, potem pa ga jezikoslovci postopoma izboljšujejo s pomočjo uporabnic in uporabnikov slovarja. Ti lahko npr. v slovar dodajajo manjkajoče sopomenke ali pa ocenjujejo že obstoječe.

Slovar sopomenk sodobne slovenščine je povsem digitalen, zato omogoča tudi povezave z drugimi jezikovnimi viri Centra za jezikovne vire in tehnologije (kot so npr. Kolokacijski slovar sodobne slovenščine, korpus pisne standardne slovenščine Gigafida in Slovenski oblikoslovni leksikon Sloleks). V slovarju lahko iztočnice in sopomenke primerjamo tudi glede na besede, s katerimi se tipično pojavljajo (rečemo npr. huda kritika ali strupena kritika, a le strupena rastlina, ne pa tudi huda rastlina), na voljo pa so nam tudi zgledi rabe, ki so vzeti iz sodobnih slovenskih besedil. Slovar je namenjen širokemu naboru uporabnikov: piscem besedil, prevajalcem, novinarjem, učiteljem in tistim, ki se učijo slovenskega jezika, oziroma vsem, ki jim pri delu kdaj zmanjka besed.

KAKO SODELOVATI

Več podrobnosti o sodelovanju pri Slovarju sopomenk sodobne slovenščine je na voljo na spletni strani slovarja oz. na kontaktnem mailu izvajalca projekta.

FOTO

Logotip CJVT, vir: CJVT

  • STATUS PROJEKTA: aktiven
  • ČAS TRAJANJA PROJEKTA: do 2025
  • ZNANSTVENO PODROČJE: jeziki in književnosti
  • NAČIN DELA: delo doma
  • KOMU JE PROJEKT NAMENJEN: osnovnošolci, srednješolci, odrasli, upokojenci
  • NOSILEC PROJEKTA: CJVT UL - Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani
  • eu-citizen.science
Kontaktni podatki

Osrednjeslovenska,Republika Slovenija spela.arharholdt@ff.uni-lj.si https://viri.cjvt.si/sopomenke/slv/

Skip to content