DIGITALNO RAZISKOVANJE IN DOKUMENTIRANJE KULTURNE DEDIŠČINE

OPIS PROJEKTA

Partnerji projekta DDI (Digitalni dediščinski inkubator), so prepričani, da je kulturna dediščina izjemen, a še ne dovolj prepoznan razvojni kapital družbe, ki nudi priložnosti na najrazličnejših področjih – od grajenja skupnosti do podjetništva, digitalizacije in kreativnih industrij. Ta potencial pa je mogoče uresničiti le z inovativnim in v prihodnost usmerjenim pristopom.

V tem pristopu imajo ključno vlogo nevladni in zasebni akterji, torej nevladne organizacije, skupine prostovoljcev, lokalno prebivalstvo, neformalne skupine, različna društva, kreativci in podjetniki, ki lahko s sicer laičnim, a pogosto zanesenjaškim pristopom k dediščini dopolnimo delo muzejev in drugih ustanov. Le v povezanem delovanju bo namreč kulturna dediščina za ljudi postala vir navdiha in smerokaz za ustvarjanje sedanjosti in prihodnosti.

Projekt Digitalni dediščinski inkubator (DDI) je namenjen zbliževanju sektorja kulturne dediščine in v sodobnem času nujne digitalizacije. V okviru projekta so razvili celovit program, ki na izzive dediščine odgovarja z nizom zanimivih dogodkov in izobraževanj, vse skupaj pa nadgrajuje z vzpostavitvijo spletne platforme Duri. Ta bo namenjena podpori, informiranju in povezovanju vseh, ki že delujejo ali pa bi si želeli delovati na področju kulturne dediščine.

Na platformi boste našli zanimive bloge, podcaste, spletne tečaje in članke o dediščini, poleg tega tudi zemljevid dediščinskih društev in organizacij ter številne prostovoljske priložnosti na področju dediščine.

Preizkusili se boste lahko v popisovanju elementov kulturne dediščine v svojem lokalnem okolju, izvedeli, kaj narediti ob odkritju arheološke najdbe, kako zaščititi dediščinske predmete pred uničenjem in kakšno vlogo ima nesnovna dediščina.

Spoznali boste, na kaj je treba paziti pri obnavljanju stare hiše, kako digitalno dokumentirati dediščino, in slišali navdihujoče zgodbe o razvoju dediščine skozi podjetništvo.

Za najbolj zavzete bodo na voljo tudi individualna podpora, svetovanje in mentorstvo pri spoznavanju naprednih tehnologij za interpretacijo dediščine.

KAKO SODELOVATI

Za nekatere vidike sodelovanja lahko uporabite spletno stran projekta Duri. V meniju Prispevaj lahko delite svoje spomine in pričevanja. Za morebitno podrobnejše sodelovanje kontaktirajte izvajalce projekta preko spletne strani.

FOTO

Informativna slika vstopi v svet kulturne dediščine; DURI, vir: dobra-pot.si

  • STATUS PROJEKTA: aktiven
  • ČAS TRAJANJA PROJEKTA: od 11.8.2022
  • ZNANSTVENO PODROČJE: umetnostna zgodovina
  • NAČIN DELA: delo doma, delo v arhivu, knjižnici
  • KOMU JE PROJEKT NAMENJEN: osnovnošolci, srednješolci, odrasli, upokojenci
  • NOSILEC PROJEKTA: MJU - Ministrstvo za javno upravo
Kontaktni podatki

Republika Slovenija https://www.e-duri.si/

Skip to content