PIRATI PLASTIKE - DAJMO, EVROPA!

OPIS PROJEKTA

Od leta 2020 poteka vseevropska naloga projekta Plastic Pirates zajemanje teh odpadkov na rečnih bregovih in v bližini vodnih teles. Z zbiranjem plastičnih odpadkov in pošiljanjem podatkov o količini najdenih odpadkov lahko skupaj s svojim šolskim razredom ali izvenšolsko mladinsko skupino pomagate pri izvajanju raziskav o onesnaženosti vodnih teles. Enotne poskusne smernice in delovni koraki za vse sodelujoče ekipe zagotavljajo, da bodo zbrani podatki po vsej Evropi primerljivi in bodo korak za korakom vidni na spletnem zemljevidu.

Namen skupne kampanje ministrstev za izobraževanje, znanost in raziskave vseh treh držav je po eni strani ozaveščanje po vsej Evropi o pomenu rek kot skupnih življenjskih poti in o varovanju naših naravnih virov. Po drugi strani pa je cilj kampanje poudariti pomen mednarodnega raziskovalnega sodelovanja.

KAKO SODELOVATI

Ste našli primeren odsek ob reki ali potoku? Potem lahko začnete! Na podlagi podrobnega projektnega gradiva se vrste odpadkov, ki jih določijo posamezne skupine (npr. cigaretni ogorki, kosi folije ali embalaža), objavijo na digitalnem zemljevidu. Tako pomagamo znanstvenikom postopno zapolniti vrzeli v raziskavah o količini različnih vrst plastičnih odpadkov. Boj proti onesnaževanju s plastičnimi odpadki ter za čiste vode in ohranjanje naravnih virov za prihodnje generacije v združeni Evropi bo uspešen le, če bomo mi – državljani – dejavno podprli skupne politične pobude tam, kjer živimo. Za morebitno sodelovanje kontaktirajte izvajalce projekta.

FOTO

Logotip Plastic Pirates, vir: Plastic-pirates.eu

  • STATUS PROJEKTA: neaktiven
  • ČAS TRAJANJA PROJEKTA: do 30.3.2023
  • ZNANSTVENO PODROČJE: ekologija in varstvo okolja
  • NAČIN DELA: terensko delo
  • KOMU JE PROJEKT NAMENJEN: osnovnošolci, srednješolci, odrasli, upokojenci
  • NOSILEC PROJEKTA: NIB - Nacionalni inštitut za biologijo
  • eu-citizen.science
Kontaktni podatki

Republika Slovenija mateja.grego@nib.si https://www.plastic-pirates.eu/sl

Skip to content